27 november 2015 | 11:00
-

Verticaal Zoeken | Excel functie

Verticaal Zoeken, ofwel de Excel functie VERT.ZOEKEN (NL) of VLOOKUP (EN), is één van de meest krachtige functies. Deze maakt het mogelijk om iets op te zoeken in een tabel om vervolgens informatie, welke in dezelfde rij staat, weer te geven.

 

 

o.a. te gebruiken in de volgende situaties:

 • Binnen een formulier (weergeven van bijvoorbeeld NAW gegevens).
 • Binnen een tabel waarin je een omschrijving mist van een artikelnummer, klantnummer, enz.
 • Binnen meerdere tabellen om de volledigheid te controleren.

Hieronder een korte video waarinbinnen uitgelegd wordt waar deze krachtige Excel functie voor gebruikt kan worden.

Binnen de gratis cursus "Zoeken en Vinden met Microsoft Excel" wordt met video-instructies uitleg gegeven over diverse Excel functies waaronder ook de Verticaal Zoeken functie.
Ook zijn de Excel-bestanden die besproken worden binnen deze video-instructies beschikbaar om te downloaden. 
Hierdoor is het dus mogelijk om de oefeningen samen met de docent te maken. LEREN DOOR TE DOEN!

Je kunt gratis toegang krijgen tot deze cursus bekijkt u deze korte video-instructie:

Ja ik wil toegang tot een gratis proefles

Invullen van de Functie (Syntax)

=VERT.ZOEKEN( [I] ; [II] ; [III] ; [IV]*)
* dikgedrukt is optioneel

 1. Waar naar gezocht moet worden; Kan een tekst, waarde of een celverwijzing zijn.
 2. Bereik van de functie; is een bereik (bijvoorbeeld: “A1:D4”)
 3. In welke kolom van het bereik de informatie staat; Is een geheel getal (“1” of “2” of enz.)
 4. Dient er gezocht te worden naar de best mogelijke overeenkomst of exact gelijk zijn aan; (optioneel) Is een logische waarde (WAAR / ONWAAR) [indien weggelaten standaard “WAAR”].

Als we de werking uitspreken dan is dat als volgt:

Zoek volgens de methode [IV] naar [I] in de eerste kolom van [II] en geef van de gevonden rij de [III]de kolom weer van [II].

Deel van Verticaal Zoeken video instructie

Hieronder vind je een deel van de instructievideo waarbinnen de Verticaal Zoeken functie wordt besproken. Binnen de cursus "Zoeken en Vinden" krijgt u toegang tot de volledige video. 

 

Voorbeelden

Hieronder worden 5, verschillend ingevulde, verticaal zoeken functies besproken waarbij duidelijk wordt wat het aanpassen van een argument voor effect heeft op de uitkomst.

De afbeeldingen hieronder geven een schermafdruk van Excel weer. Het bereik A1 t/m C4 is gevuld met harde gegevens, teksten in dit geval. Het bereik A6 t/m A10 is gevuld met variaties van de VERT.ZOEKEN functie. Het bereik B6 t/m B10 geeft weer hoe de formule er uit ziet in de cel ervoor. Per voorbeeld is er gebruik gemaakt van de F2 toets om visueel weer te geven op welk bereik de fucntie gebruikt. Dit bestand is een onderdeel van de Excel minicursus Zoeken en Vinden met Excel functies

Voorbeeld 1

Afbeelding met het eerste voorbeeld van de Vert.Zoeken functie

=VERT.ZOEKEN( "cc1" ; $A$1:$C$4 ; 2 ; ONWAAR)
Er wordt exact gezocht naar de tekst “cc1” binnen het absoluut gemaakte bereik “A1:C4”. Indien de tekst “cc1” gevonden wordt zal de 2de kolom weergeven moet worden. In de cel “A1” wordt al direct de tekst “cc1” gevonden en in de tweede kolom vinden we de tekst “Dit”.

Voorbeeld 2

Dit is het tweede voorbeeld van de Verticaal Zoeken functie

=VERT.ZOEKEN( A2 ; $A$1:$C$4 ; 2 ; 0)
Er wordt exact gezocht naar de waarde of tekst die in cel “A2” staat (“dd”). Dus binnen het absoluut gemaakte bereik “A1:C4” zoekt de functie naar de tekst “dd”. Eenmaal gevonden zal de 2de kolom weergegeven moeten worden. In de cel “A2” wordt de tekst “dd” gevonden en in de tweede kolom vinden we de tekst “Dat”.

Voorbeeld 3

Dit is voorbeeld 3 van de Vert.Zoeken functie

=VERT.ZOEKEN( "cc2" ; $A$1:$C$4 ; 2 ; 1)
In deze functie wordt er op basis van benaderen gezocht (zie de “1” in het laatste argument) naar de tekst “cc2”. Deze tekst zoeken we in de eerste kolom binnen het absoluut gemaakte bereik “A1:C4”. Als er dus een overeenkomstige tekst gevonden wordt zal de 2de kolom weergeven moet worden. In de cel “A1” wordt de tekst “cc1” gevonden wat niet exact overeenkomt met de zoekwaarde “cc2” maar voor de benadering is dit al voldoende en in de tweede kolom vinden we de tekst “Dit”.

Voorbeeld 4

Dit is het 4de voorbeeld van de Excel functie vert.zoeken

=VERT.ZOEKEN( "cc2" ; $A$1:$C$4 ; 2 ; 0)
Er wordt, in tegenstelling tot het vorige voorbeeld, exact gezocht naar tekst “cc2”. Doordat de functie exact zoekt wordt de tekst “cc1” in cel “A1” dus overgeslagen. In cel “A3” wordt de tekst “cc2” gevonden waardoor het resultaat van deze functie dus de tekst “Sus” is.

Voorbeeld 5

Dit is het vijfde voorbeeld van de vert.zoeken Excel functie

=VERT.ZOEKEN( "cc2" ; $A$1:$C$4 ; 3 ; 0)
Nu gebruiken we dezelfde functie als het vorige voorbeeld met het enige verschil dat in het 3de argument nu een 3 is ingevuld. er wordt dus exact gezocht naar tekst “cc2”  binnen het absoluut gemaakte bereik “A1:C4” waarvan de 3de kolom weergeven moet worden. In de cel “A3” wordt de tekst “cc2” gevonden en in de derde kolom vinden we de tekst “Willem”.

Tips

Gebruik altijd absolute celverwijzingen bij [II]

Zo voorkom je dat het bereik waarin gezocht wordt steeds met 1 rij verschuift indien je de functie kopieert.

Gebruik altijd “ONWAAR” of “0” bij [IV]

Zo zie je altijd of er een uitkomst is die 100% overeenkomt met de zoekwaarde. Mocht de foutmelding #N/B (Engels = #N/A) verschijnen dan is de waarde of tekst niet gevonden. Indien je geen foutmeldingen wil laten zien, of deze zou willen vervangen met een waarde of een tekst, gebruik dan de functie ALS.FOUT.

Gebruik de +1 methode indien je een hele brede tabel hebt

Voeg een extra rij in boven de tabel en voorzie deze van een telling. Zo wordt het makkelijker om te bepalen welke waarde je bij [III] moet invullen.

Soortgelijke functies

HORIZ.ZOEKEN
INDEX in combinatie met VERGELIJKEN
ZOEKEN

Veel gemaakte fouten met Verticaal Zoeken

 • Niet absoluut maken van het bereik [II] van de functie.
 • Vergeten om bij [IV] een “0” of “ONWAAR” in te vullen.
 • Vergeten te sorteren op de eerste kolom van het bereik [II] indien [IV] is gevuld met “1” of “WAAR”.
 • In het zoekveld [I] wordt als een tekst gevuld en de eerste kolom binnen [II] bevat alleen waarden.
 • De waarde of tekst die je wil opzoeken bevindt zich niet in de eerste kolom van het bereik [II].

Gratis 'mini' cursus

De gratis mini cursus Zoeken en Vinden met Microsoft Office Excel bevat alle informatie welke je zojuist hebt gelezen. Daarnaast worden ook de soortgelijke functies volledig besproken. Om toegang te krijgen tot de proefles meld je jezelf aan op onze website. Nadat je jouw email adres hebt geverifieerd krijg je toegang tot onze leeromgeving. Deze is op te roepen door te klikken op de rode knop met de tekst “NAAR LEEROMGEVING” binnen “MIJN ACCOUNT”. Eenmaal binnen de leeromgeving ga je naar de tab DEMO en daar kan je jouw GRATIS proefles of cursus toevoegen. Je hebt dan 10 dagen de beschikking over deze cursus.

Wij wensen u veel tijdbesparing en leerplezier toe! 

Richard Koolman
Click and Know